Vienkārši garšīgs! Cesvaines siers…

Ik rītu, mūsu pienmeistaram nogaršojot atvesto pienu, sākas amatnieciskās ražošanas process - katra topošā siera gabala audzināšana par nobrieduša siera personību, atbilstoši siera tipam un šķirnei. Atkarībā no siera tipa katra personība tiek siermeistara apraudzīta katru dienu.


 

Mēs šobrīd izgatavojam trīs tipu: Gouda, Maasdam un Tilsiter sierus.


 

Gouda tipa sieriem raksturīgās viegli gludās tekstūras nobriešana līdz stingri gludai, un īpašās, bagātās garšas pilnbrieds nāk līdz ar siera vecumu jeb nogatavināšanas ilgumu.


 

Maasdam tipa sieri ir īpaši un atpazīstami ar saviem lielajiem caurumiem. Siera acis jeb lielie caurumi aug un veidojas dienu no dienas vairāku mēnešu laikā kā dzīvs organisms.


 

Tilsiter tipa sieri ir zināmākie galda sieri katrai dienai. Raksturīga vidēji stingra tekstūra ar neregulāriem caurumiņiem vai plaisiņām.


 

Cesvaines piens Kūpinātais siers savu garšu un smaržu iegūst 3h laikā alkšņu malkas kūpinātavā 40 grādu temperatūrā.


 

Siera izgatavošanas procesa pārskats:

 

Svaigs piens – pasterizācija- sākuma kultūru pievienošana- siera graudu veidošana- siera graudu sausināšana un presēšana – sālīšana – žāvēšana - nogatavināšana – vaskošana/iepakošana.