Siers katrai dienai...


Mēs izgatavojam trīs tipu: Gouda, Maasdam un Tilsiter sierus.

Gouda:

Holandes siers, Holandes siers ar samazinātu tauku saturu 10%, Kūpinātais siers, Mimolette siers, Pikantais siers, Siers ar zaļumiem, siers Cesvaine 2 mēneši, siers Cesvaine 4 mēneši, siers Cesvaine 6 mēneši


Maasdam:

Alpu siers (nogatavināts 1,5 mēn)


Tilsiter:

Krievijas siers


Garšīgs siers - sārmains siers

Garšīgs ikdienas siers ir ar sārmainu garšu, kura atbilst mūsu garšas kārpiņām, neapgrūtinot tās ikdienā ar specifiskām garšas niansēm, bet ļaujot sieru baudīt kā vienkāršu galda sieru katru dienu no rīta brokastīs ar svaigu maizi un sviestu, kā deserta sieru pēcpusdienā, un vakarā, gatavojot pusdienas un vakariņas kopā ar iecienīto vīnu.


Gouda, Maasdam un Tilsiter tipa sieri ļauj mums baudīt ikdienu ar vienkārši garšīgu sieru, atstājot īpašus baudas mirkļus gourmet vakariņām ar delikatešu sieriem.


Latvijā sākot izgatavot Gouda tipa sieru to nosauca vienkārši par Holandes sieru, kas joprojām ir iecienītākais siers katrai dienai, tāpat kā Tilsiter tipa - Krievijas siers. Reizēm par to it kā kautrējamies, jo šķiet, ka to nosaukums un, varbūt arī garša, nav īsti cienīgi, lai drosmīgi tos sauktu par savējiem, lai vispār runātu par Latvijas siera kultūru līdzās Francijas, Nīderlandes, Šveices, Itālijas un Vācijas siera kultūrai...Bet vai tas būtu arī tad, ja zinām, ka mūsējie ir Gouda tipa, kas nākuši no Holandes?


Gouda

Gouda kā siera tipa nosaukums cēlies no ciemata Gouda Holandē.


Puscietie Gouda tipa sieri ir slaveni ar savu bagātīgo, īpašo garšu un viegli gludo tekstūru. Ar katru nogatavināšanas mēnesi, siera tekstūra kļūst stingrāka un to garša bagātāka. Atbilstoši vecumam mainās siera vaska miziņas krāsa. Jauni nogatavinātam Gouda ir dzeltena vaska miziņa, nogatavinātam ir sarkana, bet ilgi nogatavinātam Gouda sieram melna vaska miziņa.


Sieram kļūstot vecākam jeb nogatavinoties, garša attīsta karameles saldmi un, jo ilgāk siers nogatavināts jo vairāk sajūtams viegls kristālīgs kraukšķīgums.


Gouda tipa sierus iedala pēc tā sauktā siera vecuma jeb nogatavināšanas ilguma: tikko gatavotie jeb jaunie sieri (4 nedēļas), jaunie nogatavinātie (8-10 nedēļas), nogatavinātie (16-18 nedēļas), sevišķi nogatavinātie (7-8 mēneši), ilgi nogatavinātie (10-12 mēneši), ļoti ilgi nogatavinātie (10 mēneši un vairāk).


Maasdam

Maasdam arī ir tradicionāls holandiešu puscieto sieru tips. Maasdam tipa sieri ir īpaši un atpazīstami ar savām lielajām siera acīm. Maasdam tips Holandē radīts 1990. tajos kā alternatīva daudz dārgākajam Šveices tipa Emmentales sieram. Maasdam tipa sieri ir ar augstu mitruma saturu beztauku daļā.


Maasdam tipa sieriem nogatavināšanas laiks ir 4- 12 nedēļas. Siera apvalks ir dabīgi maigi un vienmērīgi gluds. Siera tekstūra ir krēmīga, pusstingra, dienasvidus saules blāvi dzeltena. Garša krēmīgi riekstaini ar augļaini svaigu fonu.


Tilsiter

Tilsiter tipa siers, Latvijā pazīstams kā Krievijas siers, ir iecienītākais galda siers katrai dienai. Tilsiter ir puscietie sieri gaiši dzeltenā krāsā. Tilsiter sieriem ir vidēji stingra tekstūra ar neregulāriem caurumiņiem vai plaisiņām.


Tilsiter siers radies Prūsijas pilsētā Tilsitā (tagad Sovietska, Kaļiņingradas apgabals).