Vīnu saderība


Vispirms jāuzsver, ka siers ir garšīga uzkoda pats par sevi. Tanī pat laikā, kopā ar vīnu vai citām uzkodām, tas pats siers spēj atklāt pilnīgi jaunu un pārsteidzošu garšu.


Bez tam, būtiski ir zināt, ka nav tādu noteikumu, kuri strikti norādītu konkrētā vīna un konkrētā siera saderību. Ir tikai ieteikumi kā atsevišķu garšu, tekstūru un krāsu kombinācija pilnveido garšas buķeti.


Cietie sieri labi sader ar Sauvignon Blanc, Cabernet, Chardonnay, Pinot Noir, Sherry, kā arī Bordeaux, Cabernet Sauvignon un Shiraz.


Pusmīkstie sieri ar Bordeaux, Chardonnay, Riesling, Beaujolais, Pinot Noir vai jaunu Shiraz.


Mīkstie sieri ar Sauvignon Blanc, Champagne, Cabernet, Beaujolais, Bordeaux, Chianti.


Svaigie sieri labi sader ar Bordeaux vai Beaujolais.


Par vienīgo noteikumu siera pasniegšanā var uzskatīt tā paturēšanu istabas temperatūrā pirms pasniegšanas un pareizā siera griešanas naža izvēli. Kā teiktu francūži: nekas nav briesmīgāks par samocītu sieru uz galda...


Cietajiem sieriem vislabāk noderēs siera lāpstiņas jeb tā sauktā ēvele.


Puscieto un pusmīksto sieru griešanai vislabāk noderēs siera nazis ar stiepli, īpaši lai
grieztu plānas šķēlītes.


Īss nazis ar mandeļveida ovālu lāpstiņu noderēs siera gabalu laušanai no ļoti cietiem sieriem.


Turpretim mīkstajiem sieriem izmanto vidēji garu siera nazi ar tādu kā uz augšu uzliektu
divzaru dakšiņu un caurumotu asmeni. Caurumotais asmenis nazī iestrādāts, lai siera
mīkstums neliptu nazim klāt. Naža asmeni var ērti izmantot siera gabaliņu novietošanai uz šķīvja.